List fest 2011 – Prema odrzivim zajednicama

List fest, 21-24.10.2011., Sarajevo

U Sarajevu će se, u periodu između 21 – 24 oktobra 2011. održati drugo izdanje List festa pod sloganom “Prema održivim zajednicama”. List fest 2011 promovira ekonomiju razmjene, kreativno recikliranje i inicira izgradnju održivih zajednica. Festival se sastoji od nekoliko događaja i radionica na kojima ćete steći nova znanja i vještine i upoznati pojedince i pojedinke koji/e razmišljaju slično i koji/e žele promjene u društvu, prije svega kad je u pitanju odnos prema okolišu.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se prijave jer je učešće besplatno i otvoreno za sve! Pošaljite ime i prezime, kontakt telefon i napomenu u kojim događajim / radionicama želite učestvovati na list.fest.sarajevo@gmail.com do 17.10.2011.

Festival počinje u petak poslije podne sa sajmom razmjene na kojem ćemo do predmeta koji nam se sviđaju doći trampom sa drugim učesnicima. U subotu ćemo posjetiti zajednicu Eco futura u Istočnom Sarajevu. Zajedno ćemo organizirati transport do Eco future koja se nalazi 11km od Sarajeva. Tamo ćemo imati priliku saznati o istorijatu zajednice, njenoj izgradnji, motivima za udruživanje i planovima za budućnost. Nakon toga slijedi radionica o izgradnji održivih zajednica na kojoj ćemo saznati kako se kolektivna inteligencija i razne metode postizanja konsenzusa koriste za izgradnju zajednice. Ova radionica će biti održana na engleskom jeziku i prevod nije obezbijeđen.

U nedjelju se nalazimo u univerzitetskom kampusu, u novootvorenom Centru za medijsku i kulturnu dekontaminaciju gdje ćemo održati dvije praktične radionice kreativnog recikliranja i pravljenja papira. Od pokvarenih i istrošenih stvari koje donesete, svojoj kući ćete ponijeti nove zanimljive stvari (stolna lampa, prepravljena odjeća i sve što vam padne na pamet).

U nedjelju navečer ćemo se zabaviti na „Green party-u“ čiji sadržaj i detalji su iznenađenje. U ponedjeljak zatvaramo List fest uz druženje i priču o kompostiranju, te planovim za buduće akcije.

Prvih 30 prijavljenih učesnika će dobiti ceker List fest-a 2011.

Ako imate pitanja pišite nam.

Vidimo se na List festu!

Detaljnije o aktivnostima koje će se održati u okviru List fest-a 2011:

Sajam razmjene: Želimo razmijentiti različite stvari poput odjeće, nakita, obuće, knjiga, DVD-ijeva… Jedino pravilo za razmjenu je da su obje strane zadovoljne s razmjenom. Ovom akcijom želimo podići svijest o smanjenju potrošnje, o razmjeni i ponovnom korištenju umjesto kupovine novog.

Studijska posjeta Eco Futuri: Nalazimo se na parkingu u blizini Vijećnice kako bismo zajednički rasporedili učesnike po vozilima koja će nam biti na raspolaganju i idemo u Eco futuru. Tamo nas čeka Sanja Burazerović koja će nas provesti po njihovom bajkovitom predjelu. Tom prilikom ćemo imati priliku da vidimo primjer održivog življenja u praksi kao i da saznamo koja filozofija se nalazi iza toga.

Radionica Kolektivna inteligencija: Šta je to i kako se može koristitit?: Učesnici/ce ove radionice će imati priliku da vode dva tipa organizirane diskusije i to ‘World Cafe’ & ‘Appreciative Inquiry’. Naš fasilitator Simon Cooke će predstaviti kontekst diskusije nakon čega će učesnici/ce kroz rad u malim grupama diskutirati o njihovom pogledu i interesima vezano za izgradnju zajednice. Radne grupe će napraviti listu potencijalnih problema vezano za održive zajednice, nakon čega će u plenumu prezentirati svoje stavove i diskutovati koji su napori potrebni i mogući u datom vremenu i prostoru. Radionica daje pregled tehnika poznatih pod nazivom “art of hosting”.

Radionica kreativnog recikliranja: Na radionici ćemo pokušati napraviti „nešto iz ničega“, „novo od starog“. Donesite staru odjeću, nakit, manje djelove istrošenog namještaja, kućanske aparate koji više ne rade, šerpe, tanjire, lampe… sve što vam padne pod ruke! I napravimo zajedno nove predmete! Igrajmo se sa svojom kreativnošću uz pomoć Maje Matašin, akademske vajarke i voditeljice radionice.

Radionica recikliranja papira: Praviti sopstveni papir otvara beskrajne mogućnosti za kombinovanje različitih boja, mirisa, tekstura i oblika. Radionica će naučiti učesnike kako da naprave vlastite, jedinstvene listove papira koji bi mogli imati višestruku upotrebu (čestitke, pisma, razglednice, bilješke). Moderatorica radionice će biti akademska produkt dizajnerica, Alisa Čaber.

Predavanje o kompostiranju: Amir Redžić će sa nama podijeliti svoje iskustvo o pravljenju i održavanju komposta kao i objasniti zašto je bitno kompostirati. Pričat ćemo i o konceptima kao što su „Poljoprivreda potpomognuta zajednicom“ (Community Supported Agriculture).

 

List fest realizuju volonterke/i organizaacija CRVENA – Udruženje za kulturu i umjetnost i Re:Element. Ovaj program je djelimično sponzoriran grantom Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Sva mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koje su iznesene su stavovi autora/ica i ne reflektuju nužno stavove Vlade SAD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s