Bring In Take Out Living Archive as part of REDacting TransYugoslav Feminisms: Women’s Heritage Revisited

Centar za ženske studije organizira konferenciju „REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe“ (REDacting Transyugoslav Feminisms: Women’s Heritage Revisited“, koja će se uz popratna događanja (Interaktivnu izložbu suvremene umjetnosti Bring In Take Out – Living Archive) održati od 13. do 16. listopada 2011. u Zagrebu.

Cilj nam je okupiti istaknute feminističke teoretičarke, aktivistkinje i umjetnice kako bi sudjelovale u raspravi o zajedničkoj prošlosti, te kritički artikulirale svoju poziciju/lokaciju u suvremenom svijetu.

Molimo Vas da nam, ukoliko se odlučite sudjelovati, ispunjenu prijavnicu pošaljete na adresu womens.heritage@zenstud.hr najkasnije do 3. listopada.

Konferencija REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe zamišljena je kao transgeneracijski susret feminističkih teoretičarki, aktivistkinja, umjetnica, pedagoginja i studentica iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, kako bi sudjelovale u analizi i raspravi o zajedničkoj prošlosti te kritički artikulirale svoju poziciju/lokaciju u suvremenom svijetu.

Ciljevi okupljanja i perspektiva su dvojaki – s jedne strane usmjereni na kritičko revaloriziranje prošlosti i refleksiju vlastite situiranosti u povijesnim zbivanjima, posebno u socijalističkom kontekstu, a s druge strane okrenuti promišljanju feminističkog djelovanja u novim okolnostima. Nakon više od trideset pet godina feminiz(a)ma drugog vala na ovim prostorima, koji se u kontinuitetu podupiru, prepleću, proturječe i opiru, smatramo da lokalni ženski aktivizam i feministička teorija trebaju (re)artikulirati i osnažiti svoje programe i djelovanje novim idejama, obnovom smisla i radikalnošću zahtjeva te se s novom energijom kritički pozicionirati prema ključnim pitanjima položaja žena u post-socijalističkom, neoliberalnom kontekstu. Kao jedan od važnih koraka vidimo kritičko suočavanje s kulturom amnezije koja u sadašnjim nacionalnim kulturama posebno obeshrabruje sjećanje na povezanost i internacionalne feminističke akcije i susrete, ali i s nanosima internalizirane kolonizacije koja ide usporedo s kolonijalnim tendencijama zapadnoga, posebno akademskog feminizma, nespremnog prepoznati posebnosti jedinog snažnog feminističkog pokreta te feminističke teorijske i umjetničke produkcije nastale u post-socijalističkim zemljama. Namjera nam je zajednički mapirati polje ženskog naslijeđa koje uključuje povijest i pamćenje ženskog pokreta, kreativnosti, teorijske produkcije i dijaloga, stvarnih susreta i suradnje, otpora ratu, nasilju i nacionalizmima. Pritom nastojimo izbjeći monumentalizaciju unutar historijskog diskursa i zajednički iznaći alternativne modele aktivnog i emancipatorskog prisjećanja. Isto tako, otvoriti prostore razgovorima o moći i mogućnostima feminizma danas zajedno s drugim feministkinjama koje žive iskustvo postsocijalističkih/postkomunističkih poredaka.

Preliminary Program of the conference REDacting TransYugoslav Feminisms: Women’s Heritage Revisited in Zagreb

Download here REDacting TransYugoslav Feminisms agenda

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s